Followers

~ kULit babY putih gebu ~

Danish makin membesar..
Alhamdulillah, dengan izin Allah, Danish kini hampir 9 bulan.. Syukur ya Allah, atas kurniaan mu~


Hari ni saya nak berkongsi tentang amalan saya semasa pregnant kan Danish, mungkin amat berguna  utk bakal-bakal ibu kan..
Ramai yang bertanya saya,anak ke ni? putihnya danish..gebunye danish..kalau kebetulan saya bawak danish jalan sorg-sorg (maksudnya tanpa papa dia,maklumlah kami pjj),mesti mereka akan cakap, x macam maknye pun, ikut ayahnye ya?  dalam hati saya kadang-kadang terasa sangat-sangat.. tau la, kulit saya agak gelap.. danish pulak chinese look^^

Mungkin ada banyak faktor jugak la yang menyebabkan kulit danish agak cerah n gebu :

1. Doa seorang ibu n ayah
Doa seorang ibu itu sangat penting.Masa saya pregnant,setiap kali lepas sembahyang,saya x pernah putus-putus meminta pada tuhan supaya kami di kurniakan baby yang comel,sihat fizikal n mental, sempurna,bijak, N  semoga anak kami ini menjadi anak yang soleh,yang berguna pada ibu bapa,agama, bangsa n negara..Insyaallah..

2. Doa atuk n nenek
Danish ni cucu sulung dalam keluarga saya, tambah pula dalam adik beradik kami xde lelaki, bila atuk n nenek nya tahu bakal baby ni boy, dorg happy sangat2~ setiap hari berdoa meminta yang baik-baik utk bakal cucu mereka..

3. Genetik..
mungkin jugalah faktor genetik..bila di campur-campur...walaupun kulit saya agak gelap, tapi papa danish kulitnya agak cerah, n masa dia baby dulu pun, chinese look mcm danish jugak...sekarang,dah jadik "tan" sbb suka main panas..heee~ mama saya pun sama,cerah,chinese look..saya ni amik kulit abah saya,agak
gelap~huuu..

4. Kurniaan Allah
Dia adalah kurniaan Allah, amanah dari NYA utk kami.. Terima kasih ya Allah..

N lagi satu faktor mungkin pemakanan..
Masa saya dapat tau saya pregnant,saya happy sangat..tapi setiap hari berfikir,jangan lah baby ikut kulit saya..perkara ni mmg selalu menganggu fikiran saya.. Segala petua saya cuba amalkan..hee, tapi pasangan kat luar sana yg mmg putih gebu,xpayah risau la kan..insyaallah like father like mother like son la kan

1. epal n sunkist
dari bulan pertama sampai bulan ke 6 saya mkn epal n sunkist 2x sehari
~sbbnya saya tanya kakak ipar saya,mkn ape masa pregnantkan aqilah,putih gebu..dia ckp dia byk mkn epal..saya pun ikut jgk la..hee
~lg 1 sbb saya jenis susah mkn ubat, so mkn ubat dgn epal n sunkist la,sbb misi kata vit c sgt membantu penyerapan ubat


2.pegaga
kawan skul saya pesan suruh minum jus pegaga utk cantikkan kulit baby..oh!!! never never never lah kan,saya tau saya xkan suka punye..tapi saya suka mkn pegaga yg fresh..so ,dalam  seminggu boleh di katakan 3-4 x jgk la sy mkn wat ulam..sedappp


3.Pisang
heee,ni sbb search kt google punye pasal



4.barli
~yg ni sbb tiru mak saya, masa dia preg adik bongsu kami, boleh di katakan setiap hari ada barli dalam periuk kat umah kami..hasilnye,adik bongsu kami sangat putih gebu..heee, jeles~


5. Air kelapa
yg ni x leh amalkan masa awal2, dah masuk 7 bulan baru boleh minum tiap2 hari k...


6.Soy collagen nur beautyline premium
saya bkn promosi,sbb saya bukan menjual..saya juz share ape yang saya mkn je k.. masa saya preg dulu, xde pulak promosi besar-besaran yg produk ni sangat baik utk ibu mengandung..saya juz try..tapi skrg dah ada promosi besar-besaran yg produk ni sesuai utk ibu mengandung yg inginkan baby putih gebu....X sangka lak


7. Buah delima
yg ni pun baik utk kulit..tapi kalau mkn,kena habiskan sebiji la tau


8. Susu kotak dutch lady perisa strawberi
haaa.. yg ni mmg saya amalkan dari awal pregnant sampai la nak masuk labour room..satu hari boleh habiskan 4 kotak k..!encik hubby pun tumpang sekaki..hee,saya jenis yg x leh minum susu biasa,so minum susu ni aje la utk menambah kalsium..saje la minum yg strawberi dengan harapan anak pun jadi pink. xnak la minum perisa coklat...hehe..sampai kakak ipar saya pun tegur, dia kata byk sangat minum ni nnt anak jadi pink...masin mulut kak ani..



Teringat masa pregnant kan danish dulu, duit gaji habis utk beli makanan berkhasiat utk baby dalam perut je..heee..almaklumlah,gaji cikgu berapa je kan...tapi,hasilye SANGAT memuaskan... mummy sayanggg danish sangat-sangat!

Papepun, apa jua yang di kurniakan Allah,dia tetap zuriat kita k..Bersyukurlah dengan apa yg dikurniakanNYA.. Semoga anak-anak kita semua membesar dengan sihat, menjadi anak yang soleh,solehah & berguna pada agama bangsa dan negara..Insyaallah..

sHARing Is CaRing k~ 
gOOd Luck!!!

4 comments:

aRa ❤ aFiq™ said...

Cik titi syg danish jugak :D

gee khai said...

macam best aje soy collegan nie

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik sekali. Tips Kulit Gebu

Z'aqueno Skin said...

PERHATIAN!!!!! PERHATIAN!!!!!!!
nak kulit GLOWING dan PUTIH GEBU seluruh badan?
nak jadi yang paling MENAWAN di kalangan kawan dan rakan sekerja?
nak produk yang JANJI BERKESAN tanpa kesan sampingan?

cubalah zettawhite whitening kapsul dari Taiwan!!
inilah rahsia kulit artis Taiwan begitu putih dan cerah!!!
inilah peluang anda memiliki kulit yang serupa artis!!

Mengapa zettawhite?
<3 capros dari Phyllanthus emblica (US whitening Patent 6124268、6290996、6235721、6362167、6649150、8206757、EP 1465589 B1) : sudah ada research paper mengesah ia ada whitening effect . Memutihkan badan dengan mengurangkan melanin
<3 revasterol: anti-penuaan
<3 ceramide: membaiki cell, mengurangkan flek hitam, melembapkan kulit
<3 l-cysteine:mengambil tempat dlm proses pembentukan l-glutathione. Ia juga mengurangkan jeragat, pigmentasi
<3 coq10 (US7910340、DE60225478、EP1466983、RU2298035、AU2002357526、CA2471763、JP5074287、CN100523205、I349039 skin patent): dari kilang kanebo, japan yang adalah kilang penghasilan coq10 terbesar di dunia dan mempunyai pengalaman dlm hasilan coq10 selama 40 tahun yang menghasil 100% natural coq10, bukan sintetik. Sudah ada research ia dpt mengurangkan kedut.
<3 bioperine (US Patent 5536506 ; 5744161; 5972382 ; 6054585;、JP3953513、CA224746,EP0810868): meninggikan absorption semua content lain, biar semua yang dimakan berefektif & X dibazir!!

nak order?
pm page: https://www.facebook.com/Zaqueno-Skin-1698193270483766/?ref=bookmarks
>> direct link ke pm: https://www.facebook.com/messages/1698193270483766/
atau whatsapp 010-840 9080
>>direct link ke whatsapp: https://api.whatsapp.com/send?phone=60108409080
atau wechat: zaqueno