Followers

::.. my homemade Nasi Ayam ..::

update blog jap sebelum p jaga exam...weeee

Weekend lepas, kami x jalan mana, duduk umah aje.. beristirehat + kemas umah.. bawak danish p taman pun tidak okeh! duduk rumah semata-mata. Almaklum lah, kami kan weekend husband n wife, bila ujung minggu tu, balik umah, slalu tertanye-tanye..ini stor ke rumah ni?? hehe, jgn marah ye darling.. 

Alasan incik hubby ialah dia menghalau tikus,,,kekeke,selalunye dalam kereta, dah dekat nk sampai umah dia akan mula bercerita lah pasal dia menghalau tikus... haha,ini budak manyak nakal..ada je alasan... dan begitulah setiap minggu, berganti bulan, berganti tahun.. ( semoga tahun depan ada rezeki kami dapat duduk 1 rumah)

Ari sabtu malam, incik hubby masak..Macam kebiasaan nye lah, kalau kat umah, dia lah masterchef kami.. Air tangan incik hubby mmg sodappp..i tolong masak nasi jek. 


Menu istimewa malam tu ialah  daging bakar berempah. Mmg terbaekkk lah sambil melayan kemenangan the red warrior + anugerah blokbuster.. 
(resepinya x tau sbb x tgk pun incik hubby masak, weeeee)

Untuk hari ahad lak, i masak nasi ayam special,(tepon my mom mintak resepi)..1 st time buat ni uolsss... Saje la tunjuk bakat, da lame sangat x masak kan, asek bagi suami mkn kedai aje.. Orang kata air tangan isteri pengikat kasih sayang suami.. Insyaallah lepas ni saya akan lebih rajin ke dapur!



Resepi :

1. Rebus ayam dalam air yang agak banyak selama 15 minit. 

2. Ambil ayam yang di rebus tadi, perapkan bersama bawang putih dan halia yang di tumbuk.Masukkan sedikit kicap manis/ sos manis ABC. Perap selama 15 minit. Kemudian goreng.

3. Untuk nasi :
                -tumiskan 2 ulas bawang putih dan  sedikit halia bersama mentega, masukkan beras yang sudah di basuh,gaulkan, kemudian masukkan air rebusan ayam tadi bersama 2 batang serai yang diketuk.Garam secukup rasa. Masak nasi mcm biasa.

4.Untuk sup :
               -tumiskan 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, sedikit halia,sehingga naik bau, kemudian masukkan lebihan air rebusan ayam tadi, masukkan sup bunjut  adabi. Reneh selama 10 minit. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

5. Untuk sambal :
             -masukkan 20 tangkai cili api, bersama 2 ulas bawang putih dan sedikit halia,cuka, garam dan gula secukup rasa. Kisar. Perahkan sedikit limau nipis.

6. Kicap, menggunakan kicap manis yang di campur bersama kicap masin.

7. Sedia untuk di hidang bersama hirisan timun,salad dan tomato..(kurang profesional 
    menulis resepi, ampunnnnn )

2 comments:

nik ros said...

pandai masak dah.untung la suami :)

QUEEN of Heart said...

hehe,masak utk mkn 2 org boleh la nik